Steeds minder buitenspelende kinderen in Nederland

  • Geplaatst op
  • Door Corné den Boef
  • 0
Steeds minder buitenspelende kinderen in Nederland

Er zijn steeds minder buitenspelende kinderen in Nederland. Dat is gebleken uit onderzoek van Jantje Beton. Zelfs 15 procent van de kinderen in Nederland blijkt nooit buiten te spelen.

Buitenspelende kinderen in Nederland

Waarom is dit een zorgwekkende ontwikkeling in Nederland en hoe kunnen we deze ontwikkeling tegengaan? Lees verder voor meer informatie.

Gemiddeld wordt er door kinderen in Nederland 8,4 uur per week buiten gespeeld. Uit het onderzoek blijkt dat kinderen tot 69% minder vaak buitenspelen dan hun grootouders en 63% minder buitenspelen ten opzichte van hun ouders. Hiernaast komen de volgende resultaten uit het onderzoek naar voren:

  • Kinderen spelen in hun vrije tijd vaker buiten dan binnen (53%)
  • Kinderen spelen t.o.v. van 2013 minder vaak meer buiten dan binnen (18% versus 10%)
  • Drie van de 10 kinderen spelen nooit of slechts één keer per week buiten
  • Kinderen spelen minder regelmatig buiten dan in 2013. In vergelijking is het totaal aantal kinderen dat iedere dag buiten speelt gedaald van 20% naar 14%.
  • Meer dan de helft van de kinderen die buiten spelen, speelt in de eigen tuin of op de stoep met vriendjes of vriendinnetjes uit de buurt
  • 50% procent van de kinderen speelt vaak alleen.
  • Trampolinespringen is de meest favoriete activiteit van kinderen

Uit het onderzoek zijn alarmerende ontwikkelingen naar voren gekomen. Kinderen die namelijk nooit buitenspelen lopen het risico om zich niet optimaal te ontwikkelen. Buitenspelen maakt kinderen namelijk sterker en socialer. Kinderen kunnen conflicten beter oplossen en herkennen emoties van speelmaatjes sneller.

Digitale speelmogelijkheden hebben voorkeur boven buitenspelen

Een ontwikkeling die ook wij van Speelgoedheld.nl al een tijdje in de gaten hielden was het effect van digitalisering van de samenleving op onze kinderen. Meer dan de helft van de ouders uit het onderzoek geeft aan dat hun kinderen liever op sociale media zitten of gamen. Dit is ontwikkeling die wij natuurlijk ook zien. Het wordt steeds lastiger om kinderen weg te houden van de vele schermpjes en impulsen die zich in de digitale wereld bevinden.

Een andere ontwikkeling die ervoor zorgt dat kinderen steeds minder vaak buitenspelen, is dat ouders extra beschermend zijn en hun kinderen minder laten buitenspelen. Dit blijkt achteraf vaak een averechtste werking te hebben.

Het aanbod van Speelgoedheld.nl

Speelgoedheld.nl focust zich op het aanbieden van traditioneel buitenspeelgoed dat kinderen weer écht op avontuur kan laten gaan. Ons assortiment aan buitenspeelgoed bestaat uit meer dan 1.500 producten.

Laat u uw kind weer écht kind zijn?

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
}
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »